Noaptea muzeelor 2019

Mai puțin de patru zile ne despart de cea de-a XV-a ediție a Nopții Muzeelor, ce va avea loc în data de 18 mai 2019, începând cu orele 18:00.

Muzeul de Istorie Turda organizează cu ocazia acestui eveniment așteptat cu mare interes, un workshop cu demonstrații de lucru în cadrul expoziției temporare Portul popular în Transilvania – zona Văii Arieșului. Anul acesta acordăm o atenție deosebită portului popular, în special  iei – bluza tradițională românească ce a devenit de câțiva ani un brand de țară.

Vă invităm să patrundeti cu noi pe plaiuri transilvănene pentru a descifra împreună mesajul profund ascuns în hainele străbunilor. Piesele de port popular nu doar că reflectă imaginația și iscusința meșterilor populari, ci sunt și încărcate cu conotații sociale, rituale, estetice și identitare, semn că ele erau menite să acopere nu doar trupul, ci și sufletul.

Vă îndemnăm așadar, să vă lăsați cuprinși de ritmurile vieții rurale, să îmbrăcați o ie și să luați parte la evenimentul nostru. Participanții la șezătoarea la muzeu vor avea ocazia să admire piese autentice din colecția muzeului și din colecții private, să pună întrebări experților și să observe cum se coase o camașă tradițională cu răbdarea și îndemânare. În cadrul expoziției vor fi expuse și cămăși, recent realizate după piese autentice.

Expoziția temporară cuprinde costume populare din colecțiile Muzeului de Istorie Turda, specifice zonelor etnografice, precum Mocănimea Arieșului, Rimetea și Țara Moților. Acestea vor fi supuse unor analize privind evoluția portului popular, cu exemplificări și discuții referitoare la funcțiile complexe ale ansamblului de port popular în cadrul comunităților sătești.  Informațiile vor fi oferite publicului de către experți ai Muzeului Etnografic al Transilvaniei, instituție parteneră în organizarea acestui eveniment.

Toți cei care doresc să participe la ”Noaptea Muzeelor” la Turda sunt așteptați pe strada B.P. Hașdeu nr. 2, după următorul program:

18.00 – 00.30  – vizita în expoziția de bază a muzeului

18.00 – 20.00 – workshop sau șezătoare la muzeu