Scris, citit și știința de carte în Dacia romană

„Euripides spunea pe bună dreptate că “cel care neglijează învățătura în tinerețe, pierde trecutul și este mort pentru viitor”

          În condițiile în care România deține în prezent una dintre cele mai ridicate rate de analfabetism din Uniunea Europeană, atelierul Scriscitit și știința de carte în Dacia romană își propune un exercițiu imaginativ menit să atragă atenția elevilor  asupra importanței scrisului și cititului încă din perioadă romană.  

La fel ca și astăzi, spațiul urban roman era și el încărcat de diverse înscrisuri, de la graffiti-uri mai puțin oficiale la inscripții monumentale pe clădiri publice, dar acest lucru nu trădează în mod necesar un nivel ridicat de alfabetizare al societății largi. Pe lângă soldați, lapicizi și artizani, care erau nevoiți să învețe să scrie și să citească, numeroase inscripții realizate pe vase, țigle sau cărămizi, redate cu litere cursive, combinate sau capitale au fost descoperite și în așezările civile ale provinciei. Acestea oglindesc rezultatul unei strădanii personale și spontane, și reflectă nivelul de difuziune și cunoaștere a limbii latine în rândul populației de rând.

 

Împărțiți în trei grupuri intitulate sugestiv „Scribii”, „Meșterii” și „Soldații” elevii vor primi sarcina de a se pune în pielea acestor personaje. Astfel, cu ajutorul unei replici realizate după un stilus roman, „scribii” vor putea să scrijelească textul unui contract în pasta moale de ceară întinsă pe o tăbliță de lemn. Tot ei vor putea să exerseze arta caligrafiei romane, redactând cu ajutorul unui “stilou” confecționat din tulpină de trestie, textul unei scrisori pe o foaie de hârtie special concepută pentru a imita papirii sau pergamentele. Cu ajutorul unei paste modelatoare de lut, cu uscare rapidă la aer, „meșterii” vor putea să-și procure propriile ștampile cu inițialele numelui lor și să le aplice în lutul moale al vaselor produse de atelierul lor. „Soldații”, dornici să învețe carte, vor putea scrijeli litere pe fragmente ceramice și își vor inscripționa numele cu litere punctate cu dornul pe plăcuțe de identificare (tesserae militares).

 

Obiective:

  • stimularea copiilor prin promovarea scrisului și cititului în contextul actual al abandonului școlar;
  • dezvoltarea abilităților caligrafice;
  • familiarizarea participanților cu istoria scrisului și modalitățile romane de scriere;
  • promovarea colecției de artefacte romane a muzeului în rândul tinerilor.

Perioada de desfășurare: începând cu luna noiembrie (cu programare prealabilă de minim două săptămâni)

Durata atelierului: cca. 1 oră și 20 minute.

Grup țintă: clasele IV-VIII.

Taxă de atelier: 10 lei/participant.

Maxim 15-20 de participanți/atelier.