Coafuri după moda împărăteselor romane

În perioada romană coafura femeilor a variat în funcție de epocă. Moda unei anumite pieptănături era lansată de împărătese. Unele femei apar în reprezentările de pe monumentele sculpturale sau monede cu părul pieptănat cu cărare la mijloc și strâns la ceafă, altele cu părul lung și ondulat sau cu coafura de tip “melon”. Din teritoriul vechiului oraș antic Potaissa provin numeroase ace de păr din bronz, dar mai ales din os, având capetele simple sau decorate.

Interesul pentru păr era din ce în ce mai crescut, astfel încât în epoca imperială coafurile devin tot mai complicate şi mai elaborate. Femeile din clasa superioară erau asistate de sclavi în elaborarea coafurii. Din teritoriul rural al Potaissei, de la Rediu, provine un monument funerar cu reprezentarea unei “coafeze” aranjând părul lung și despletit al unei tinere femei.

Știați că?

Pentru ondularea părului în antichitate femeile din clasa superioară foloseau fierul încins (calamistrum ) şi pudra de aur pentru strălucire?

Femeile aristocrate purtau peruci, iar blondul era culoarea îndrăgită?

Toate aceste informații și multe altele le veți afla în cadrul atelierului, iar sub coordonarea unui hairstylist, vom realiza coafuri după modelul împărăteselor romane.

Obiective:

  • dezvoltarea abilităților practice;
  • promovarea colecției de artefacte din epoca romană în rândul tinerilor;
  • cunoașterea istoriei locale prin intermediul obiectelor de patrimoniu;

Perioada de desfășurare: permanent (cu planificare prealabilă de minim două săptămâni)

Durata atelier: cca 1,20 h

Grup țintă: cls. II-X

Taxă atelier: 10 lei/participant

15-20 participanţi/atelier