Elevii participanți la acest atelier vor avea posibilitatea de a se familiariza cu perioadele preistorice, îmbogățindu-și cunoștințele legate de viața cotidiană în preistorie, ocupațiile principale, diferitele meșteșuguri pe care le practica omul primitiv, alimentația și locuința pe care o avea, unelte și arme făurite de el, viața spirituală și în mod special simțul dezvoltat pentru frumos și artă.
După o scurtă prezentare a sălii de preistorie, cu detaliere pe obiectele de artă din expoziție și tehnicile de realizare a acestora, copiii se vor familiariza cu această perioadă preistorică prin vizionarea unor materiale video, ce vor ilustra principalele ”opere de artă” realizate de omul primitiv.
Sub îndrumarea muzeografilor, prin modelarea lutului, elevii vor putea realiza diferite forme de vase, pandantive, mărgele, tăblițe, figurine totem (forme de animale sau persone), pe care le vor decora, folosindu-se de unelte și tehnici primitive. În cadrul aceluiași atelier copiii vor realiza ”desene rupestre”, inspirându-se după imaginile descoperite în diferitele peșteri din lume (scene de vânătoare, arme, animale (bizoni, tauri, cai, cerbi), vânători, urme ale mâinilor).
Obiective:
stimularea interesului copiilor față de istorie/artă
- dezvoltarea abilităților artistice/creative (modelare, pictare, decorare)
- familiarizarea cu epoca preistorică (viață cotidiană, credințe, ocupații, meșteșuguri, alimentație, locuințe, îmbrăcăminte)
- familiarizarea și interacțiunea elevilor cu obiectele de patrimoniu din muzeu
- însușirea unor termeni de specialitate
Perioada: permanent (cu planificare prealabilă de minim două săptămâni)
Durata atelier: cca 1 oră și 30 minute.
Grup țintă: cls. I-VIII
Taxă atelier: 17 lei/participant
Maxim 15 participanţi/atelier