Noaptea muzeelor 2016

Aflată la cea de-a 12-cea ediție, Noaptea Europeană a Muzeelor oferă prilejul organizatorilor să  promoveze la Turda arta cinematografică românească, să omagieze marii cineaşti români şi să valorifice patrimoniul naţional de film. Prin urmare începând cu orele 21:30,  în curtea  Muzeului de Istorie Turda, va avea loc proiecţia filmului artistic  O poveste de dragoste, Lindenfeld, 2014. Vă prezentăm câteva informații legate de film:

2014 / 1h35 min.

Regia: Radu Gabrea; Scenariul: Adrian Lustig; Imaginea: George Dăscălescu; Costume: Svetlana Mihăilescu; Scenografia: Mădălina Marinescu; Sunet: Constantin Fleancu; Montaj: Melania Oproiu

Cu: Victor Rebengiuc, Victoria Cociaş, Mircea Diaconu, cu participarea extraordinară a lui Ion Caramitru

Sinopsis

În Frankfurt-ul anului 2005, Ulrich (Ully) Winkler, preşedintele unei mari companii (Victor Rebengiuc), vede la televizor un reportaj despre un fost sat săsesc din Banat, astăzi abandonat. Acesta este Lindenfeld, în care Ully se născuse şi trăise pînă în 1945, cînd cei mai mulţi membri ai comunităţii, inclusiv părinţii săi şi iubita sa de atunci, Helga, au fost deportaţi în lagărele sovietice; asistăm la dramaticul eveniment într-un flashback care trece rapid de la idilic, când în prim-plan este jocul celor doi îndrăgostiţi, la sadic şi grotesc, când în cadru pătrund grobienii reprezentanţi ai noii puteri, impuse de la Răsărit.

În prezentul acţiunii, la şase decenii după ce a fugit în Germania şi a început să facă avere, străduindu-se să-şi şteargă din memorie legăturile sale cu România, Ully este puternic marcat de imaginile văzute şi de reîntîlnirea accidentală cu o fostă consăteană, care îl anunţă că Helga trăieşte, aşa că decide ca, împreună cu Boris, vechiul său servitor şi prieten credincios, să plece în secret la Lindenfeld. Acolo o regăseşte pe iubita sa din cruda tinereţe (Victoria Cociaş), care îi relatează, cu un umor foarte amar, ororile prin care au trecut locuitorii satului de odinioară: unii au murit de foame şi de frig în lagăr (precum părinţii ei), în timp ce alţii au apucat eliberarea din 1950, pentru a se întoarce acasă şi a fi deportaţi din nou, de data asta în Bărăgan, unde şi-au găsit sfîrşitul (precum părinţii lui).

 

Festivaluri

Nominalizare le Premiile Gopo 2015 pentru:

  • Cea mai bunǎ actriţă într-un rol principal într-un film de lungmetraj ficţiune – Victoria Cociaş
  • Cea mai bună actriţă într-un rol secundar într-un film de lungmetraj ficţiune – Monica Ghiuţă
  • Cea mai bună imagine George Dăscălescu
  • Cea mai bună scenografie – Mădălina Marinescu
  • Cel mai bun machiaj şi cea mai bună coafură – Violeta Marinescu

              Muzeul beneficiază de ghidaj audio realizat în cadrul ediției Noaptea Muzeelor 2016 pe mobil și este disponibil pe izi.TRAVEL.