De pe vremea bunicilor

Vineri 29 martie 2013, ora 12.00, la Muzeul de Istorie Turda din str. B. P. Haşdeu, nr. 2, va avea loc vernisarea expoziţiei “De pe vremea bunicilor. Ocupaţii tradiţionale pe Valea Arieşului. Colecţia Ioan Raţiu din Turda”. Vor fi expuse, în premieră pentru public, obiecte etnografice din zona Văii Arieşului, ce fac parte din colecţia particulară Ioan Raţiu din Turda. Expoziţia este deschisă în perioada 29 martie – 31 mai 2013.

Muzeul de Istorie Turda în parteneriat cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca şi-au propus valorificarea unor piese etnografice din colecţia turdeanului Ioan Raţiu. Expoziţia temporară se încadrează în şirul celorlalte expoziţii ce au fost organizate de instituţia gazdă, urmărind pe de o parte, promovarea şi conştientizarea valorilor materiale şi spirituale din arealul localităţii, iar pe de altă parte sensibilizarea şi atragerea publicului.

Ioan Raţiu se înscrie în şirul colecţionarilor pasionaţi de trecut şi de valorile culturale, precum Kemény József, Botár Imre, Téglás István, care în secolul al XIX-lea au pus bazele marilor colecţii particulare de antichităţi, dar şi de obiecte etnografice. De-a lungul timpului, Ioan Raţiu a colecţionat numeroase obiecte din perioada interbelică, a industrializării, dar şi de la începutul secolului al XX-lea. Mai multe piese militare (arme, coifuri, decoraţii), ceasuri, bancnote, samovare, lămpi şi felinare de mină, piese aparţinând mediului urban, intelectual (pipă, călimară cu suport, peniţe, cuţit pentru desfăcut scrisori), halbe din sticlă pentru bere, statuete, diverse cutii, o aripă de avion şi multe altele constituie această colecţie. Pentru expoziţia de la muzeul turdean au fost selectate şi grupate tematic obiecte etnografice, cu o valoare estetică însemnată, încercându-se o rememorare a funcţionalităţii lor. Dacă acceptăm ideea că un muzeu este un loc al memoriei, în care fiecare obiect îşi are povestea şi istoria sa, atunci noi, cei care intrăm în contact cu aceste obiecte, încercăm să înţelegem prin aceste poveşti o mică parte din trecutul comunităţii noastre, al obiceiurilor, al meşteşugurilor, al ocupaţiilor, al spaţiului locuit